Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- دکتر امير محبيان معتقد است: آن چيزي که اتفاق افتاد اگر درست تحليل شود يک پيش‌لرزه بوده که مي‌تواند زلزله‌اي 7,5 ريشتري را در پي داشته البته مي‌تواند يک هشدار باشد که ما را از افتادن به چاه‌ها يا چاله‌ها نجات دهد.
به گزارش سرويس سياسي خبرگزاري آريا به نقل از  وقايع‌اتفاقيه، انجمن علوم سياسي ايران با همکاري انجمن جامعه‌شناسي ايران و خانه انديشمندان علوم انساني، نشست علمي بررسي ابعاد سياسي، اجتماعي و اقتصادي ناآرامي‌هاي دي ماه 96 را چهارشنبه چهار بهمن برگزار کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اين جلسه که با حضور حسين سيف زاده، فرشاد مومني، علي ديني‌ترکمناني، امير محبيان، محمد فاضلي، ابوالفضل دلاوري و محمدامين قانعي‌راد برپا شد، با بررسي حوادث و تحليل علل و عوامل آن دنبال شد.
دغدغه‌هاي رفاهي آخرين دليل اعتراضات بود
حسين سيف زاده، استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه علوم سياسي و روابط بين‌الملل درباره نگاه مردم به مقوله سياست گفت: «به نظر مي‌رسد در ايران تعريف درستي از سياست وجود ندارد و بسياري از مردم آن را کلک زدن تعريف مي‌کنند. اما به نظر من سياست مديريت ارزش‌ها، منافع نيروها، مواضع و اصول متناقض است. »او ادامه داد: «آن چيزي که باعث اغتشاشات اخير شده و بسياري از کارشناسان را براي آينده ايران نگران کرده اين است که در ايران 5 بحران در اين شورش وجود داشت، يکي از بحران‌هايي که در ايران وجود دارد بحران هويت است. به نظر من در مدرنيته جامعه قبيله به شمار نمي‌رود. » اين پژوهشگر علوم سياسي ادامه داد: «دومين بحران، بحران ملت‌سازي است زيرا تعريف اين بحران درست نيست و ملت تعريفي شبيه قبيله دارد. اين درحالي است که ملت به کساني اطلاق مي‌شود که ذهني معطوف به حاکميت انساني دارند و با انتخاب و بستن قرارداد که در نهايت دولت را مي‌سازند. » او تصريح کرد: «سومين بحران در ايران بحران دولت‌سازي است. همه استادان و کارشناسان ما به قوه‌مجريه دولت مي‌گويند درحالي‌که دولت يک ساختار ساخته شده بر‌اساس قرارداد بوده که قدرت آن از شهروندان است. اساسا واژه رييس‌جمهوري براي کسي که تجلي راي تک تک شهروندان نبوده درست نيست زيرا او مي‌خواهد تجلي همه باشد و همه بخش‌ها را مديريت کنند. در ايران رييس‌جمهوري اين نقش را ندارد.» سيف‌زاده در نهايت افزود: «شهروندان بايد مشارکت فعالانه داشته باشند نه منفعلانه. به نظر من آخرين بحران در کشور که اين ناآرامي‌ها را به وجود آورد بحران رفاه است و معتقدم که بايد عدالتي همه‌جانبه در توليد و ثروت‌سازي و توزيع ثروت در کشور داشته باشيم و در نهايت همان‌گونه که در زمان رياست‌جمهوري آيت‌الله هاشمي‌رفسنجاني پيشنهاد داده‌ام پيشنهاد مي‌کنم که شوراي ملي نخبگان تشکيل دهيم تا هرکس دلش براي کشور مي‌سوزد بتواند راهکاري پيشنهاد کند و به هم‌انديشي و هم‌افزايي برسيم. »
تصوير آينده تاريک از آتيه کشور عامل اعتراضات بود
امير محبيان، استاد دانشگاه و تحليلگر سياسي نيز در اين همايش گفت: تحليل وقايعي که اتفاق افتاد اهميت بسيار زيادي دارد؛ زيرا اين وقايع نمود يکسري تغييرات جدي است که در آينده اثرات آن را خواهيم ديد. بررسي‌ها نشان مي‌دهد، آن چيزي که اتفاق افتاد اگر درست تحليل شود يک پيش‌لرزه بوده که مي‌تواند زلزله‌اي 7,5 ريشتري را در پي داشته البته مي‌تواند يک هشدار باشد که ما را از افتادن به چاه‌ها يا چاله‌ها نجات دهد. وي معتقد است: «يکي از بحران‌هاي موجود در کشور بحران ناکارآمدي است؛ زيرا اين بحران در حال ايجاد نوعي بحران مشروعيت در کشور است. اعتراض يک مسئله حل نشده است، زيرا مشکلي که شنيده نشود، کم‌کم به مسئله و به تدريج به اعتراض تبديل مي‌شود. درنهايت اگر اين اعتراض شنيده نشود ممکن است يک انسداد يا شورش ايجاد کنند که آثار بسيار مخربي داشته باشد.» او چهار عامل اساسي را براي بروز وقايع و اتفاقاتي که در دي‌ماه رخ داد، برشمرد که به اعتقاد محبيان افزايش انتظارات، کاهش امکانات، ايجاد و پيدايش تصوير ناکارآمد از نظام در ذهن توده‌ها و درنهايت کاهش اميد به آينده و تصوير آينده‌اي تاريک از آتيه کشور در اذهان عمومي است. اين استاد دانشگاه درباره عوامل تشديد‌کننده اين اعتراضات تصريح کرد: «وعده مسئولان در هنگام انتخابات از عوامل تشديد‌کننده اين اعتراضات بود، زيرا در دوران انتخابات تصويري از اينکه وقتي ما بياييم وضعيت بهتر خواهد شد، در ذهن مردم ايجاد شد اما پس از آن اين‌گونه نبود و در عمل تحقق پيدا نکرد. کاهش امکانات ضعف و ناکارآمدي مديريتي و در آخر گسترش دسترسي به داده‌هاي خبري غير‌رسمي از عوامل تشديد‌کننده اين بحران و اغتشاشات اخير بود.»
اعتراضات از طبقه‌اي نوپديد بود
ابوالفضل دلاوري، عضو هيات علمي دانشگاه علامه طباطبايي نيز در ادامه اين همايش گفت: «از حوزه حل منازعه اگر به اعتراضات اخير نگاه کنيم متوجه مي‌شويم که آنچه اتفاق افتاد يک تعارض بي‌سابقه سياسي در ايران بود که از نظر شدت، گستره و... تا کنون چنين تعارضي در ايران رخ نداده بود. به عنوان مثال انقلاب اسلامي ايران را اگر ارزيابي کنيم مي‌بينيم که طي 40 روز گستره آن به کل کشور رسيد حال آنکه اين اعتراضات طي چند روز به تقريبا همه کشور رسيد. از سوي ديگر الگوهاي اعتراض هم بي‌سابقه بود چرا که هيچ‌کدام از نيروهاي برچسب دار و تعريف شده نقشي نداشتند و به همين دليل در روزهاي نخست همه گنگ بودند که به نفع آنها صحبت کنند و واکنش نشان دهند يا عليه آنها.»وي افزود: رويدادهايي که اتفاق افتاد به نظر من يک جنبش انقلابي بي ساختار بود؛ جنبشي که نه‌تنها با اين رويدادها شروع شد بلکه ادامه يکسري تحرکات و جنبش هاي قبلي بود اما شکل و شمايل و جلوه‌ها و ماهيتش را تحولات پس از جنبش هاي از سال 1378 به بعد ، متحول کرده بود. اين استاد دانشگاه ادامه داد: تجربياتي بود که به صورت نه سازمان يافته و تئوريک بلکه به صورت سايبرنتيک به خودآگاهي بخش بزرگي از مردم ايران منتقل شده بود. فعالان ميداني اين حرکت شايد تعداد زيادي نداشتند و شديدترين و گسترده ترين آن از چند هزار نفر فراتر نمي رفت اما مسئله اصلي، نيروهاي مستعد و مترصد پيوستن به اين حرکت بودند. حرکت ملغمه‌اي از نيروهاي نوپديد اجتماعي که تجربه سياسي نداشتند اما خودشان در سال 1393 و گردهمايي پارک هاي تهران جمع شده بودند و کاري هم انجام ندادند و بخش بزرگي از آنها محرومين و فقرا در استان هايي بودند که هيچ چيز براي از دست دادن ندارند و اميدي هم به آينده نداشتند که مالباختگان موسسات مالي و اعتباري و جمعيت بيکار که به ويژه در غرب کشور نمود بيشتري دارد را شامل مي شد.
 

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۰۷۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام آماده باش مدیریت بحران آذربایجان شرقی

به گزارش خبرگزاری مهر، سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی روز دوشنبه با استناد به هشدار جوی سطح زرد شماره ۶ هواشناسی استان اظهار کرد: با توجه به تداوم فعالیت سامانه بارشی و ورود سامانه جدید از عصر فردا سه شنبه، ضروری است تا دستگاه‌های ذکر شده در آماده باش کامل باشند.

عبدالصمد رحیمی با تاکید بر لغو سفرهای غیر ضرور، احتیاط در سفرهای برون شهری به ویژه در مناطق کوهستانی، لغو فعالیت‌های کوهنوردی، عدم تردد و توقف در حریم رودخانه‌ها، گفت: پاکسازی آبروها، محکم کردن سازه‌های سبک و فراهم کردن امکان اسکان اضطراری در صورت نیاز از جمله مواردی است که رعایت آنها در سطح هشدار زرد ضروری است.

وی با اشاره به احتمال آبگرفتگی معابر از دستگاه‌های خدمات رسان و شهرداری‌ها خواست اقدامات لازم برای رفع آبگرفتگی ها انجام دهند.

کد خبر 6098716

دیگر خبرها

  • کمال خرازی: اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم/ دو سال پیش اعلام کردم که ایران ظرفیت تولید بمب هسته ای دارد؛ امروز هم آن ظرفیت هست، ولی ما تصمیمی برای تولید بمب هسته‌ای نداریم/ احتمال جنگ فراگیر در منطقه هنوز برطرف نشده
  • هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
  • هشدار سریع ۱۰ تا ۱۵ ثانیه قبل از زلزله اعلام می‌شود | به دنبال پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان هستیم
  • لزوم تشکیل یک نهاد برای تأیید صلاحیت سخنرانان/ چالش ارز؛ ‌ همه منتظر اقدام و عمل دولت
  • هشدار نارنجی برای استان‌های شمالی در آخر هفته
  • هشدار نارنجی وضعیت جوی در این استان‌ها برای روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه
  • هشدار نارنجی در آخر هفته برای استان‌های شمالی
  • هشدار نارنجی وضعیت جوی برای استان‌های شمالی در آخر هفته
  • حل مسائل کشور در حوزه زلزله‌های بزرگ ۵ کلانشهر ایران
  • اعلام آماده باش مدیریت بحران آذربایجان شرقی